Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Биър Бастърдс ООД заради

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Биър Бастърдс ООД заради
Коментари Харесай

Първи казус с изкуствен интелект влезе в КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби  " Биър Бастърдс " ООД поради рекламни послания. Това излиза наяве от  на регулатора, с което се постанова имуществена глоба в размер на 1 % от чистите доходи от продажби на  " Биър Бастърдс " ООД за финансовата 2021 година, равняващ се на 5 860 лв..

Според жалбоподателите - съперниците на  " Биър Бастърдс " ( " Кохонес Брюъри " ЕООД, " Пивоварна Сепия " ЕООД, " Пивоварна 359 " ЕООД и " София Брю " ЕООД сочат, че са български производители на занаятчийска бира (крафт бира) на територията на Република България и създават бира надлежно с марка " Cohones ", " Sepia ", " Диво Пиво " и " Rocket Science " ) рекламните послания на сдружението са заблуждаващи за потребителите и повреждат съперниците им.

Припомняме, че през февруари един от жалбоподателите пивоварната " Кохонес Брюъри "  крафт бира, основана в колаборация с изкуствен интелект. В основаването на рецептата, етикета и информационната акция на Fat Robot AI-Generated Lager се твърди, че са взели участие Chat GPT-3 и DeepAI. Рецептата за бирата е създадена благодарение на езиковия модел Chat GPT-3 на OpenAI
 Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лв. доходи за бюджета
Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лв. доходи за бюджета

Пивоварната индустрия продължава да обезпечава работна претовареност за близо 25 000 души

Твърденията в жалбата са свързани с осъществена от страна на " Биър Бастърдс " ООД реклама при показване на бирата " Баси кефа ", промотирана като " Бира № 1 в България " и " Най-добра българска бира ", както и при показване на бирата Beer Bastards Need For Snow, като първата генерирана от AI бира. 
 Снимка 627486
Източник:

Според жалбоподателите обаче в общественото пространство " Биър Бастърдс " ООД показва последната си препоръчана на пазара бира Beer Bastards NEED FOR SNOW като основана от изкуствен интелект (AI generated) и " смятат, че това е още едно заблуждаващо изказване, с което на съответен артикул се придават качества/свойства, които той не има и което би нараснало интереса на потребителите за закупуването му. "

От " Биър Бастърдс " оспорва всички изложени в настояването изказвания за осъществени нарушавания. И разяснява, че смята твърдението за " основаването " на бирата посредством изкуствен интелект за погрешно и подвеждащо, защото разумно няма по какъв начин самата бира да е основана от изкуствен интелект. Ответното сдружение разяснява, че единствено визията на бирата е основана с Изкуствен Интелект и изказвания в противоположната посока от страна на " Биър Бастърдс " ООД в никакъв случай не са правени. 

" Всеки приблизително образован, осведомен, механически образован и внимателен консуматор е наясно защо тъкмо служи изкуствения разсъдък и какво тъкмо съставлява той и методът му на работа ", сматят от " Биър Бастърдс ".

Според Комисия за защита на конкуренцията обаче за средноинформираният консуматор: " Така употребяваното обръщение се възприема в дословен смисъл, не води до асоциации за това какъв брой и кои елементи от продукта са дело на изкуствен интелект, а оставя усещане, че цялостното му основаване е плод на последния ". 
 Снимка 627488
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР